FAQ

Ik ben zwanger, mag ik dan reflexologie volgen?
In de zwangerschap verandert het hormoonpeil van de vrouw. Dit kan voor ongemakken zorgen. Reflexologie helpt u terug in evenwicht te komen en bevordert het zelfregulerend en -genezend vermogen van het lichaam. Daarbuiten ondersteunt het de groei van de baby, die zelf ook mee geniet van de behandeling.

Ik heb eigenlijk geen klachten, kan ik dan toch reflexologie volgen?
Omdat reflexologie het zelfregulerend systeem van het lichaam activeert, zal het immuunsysteem erdoor versterkt worden. In die zin ondersteunt reflexologie de preventieve levenshouding van de gezonde cliënt. En daarnaast biedt een behandeling ook een totale ontspanning.

Hoe lang duurt een behandeling?
Een behandeling duurt ongeveer een uur. De eerste behandeling omvat ook een intakegesprek en duurt daardoor 30 minuten langer.

Hoeveel behandelingen moet ik volgen om van mijn klachten af te komen?
De frequentie van en het aantal behandelingen is sterk afhankelijk van de klacht. Over het algemeen volgen de reacties binnen de eerste vier behandelingen. U kunt dit in overleg met uw therapeut bepalen.

Mijn klacht is na de behandeling juist erger geworden. Is dat normaal?
Ja. Bij elke natuurgeneeswijze wordt het lichaam geprikkeld om zijn eigen verdediging te versterken. In aanloop daartoe kan ook de klacht zodanig geprikkeld worden dat hij meer opspeelt dan vóór de behandeling. Het lichaam toont hiermee reactie en het zelfherstellende vermogen van uw lichaam wordt tot actie aangezet. Alle vormen van excretie kunnen sterker geactiveerd worden:

  • meer transpiratie
  • emotionele opvliegers die zich zowel kunnen uiten in huilen, lachen als woedeaanvallen
  • feller ruikende urine
  • meer urineren
  • intens gevoel van inwendige koude

Wat is een contra-indicatie bij reflexologie?
Vanuit de Angelsaksische wereld wordt er gesproken over contra-indicaties. Dit zijn situaties waarin best geen reflexologie uitgeoefend wordt omwille van de fysieke conditie van de cliënt:

  • Bij hoge koorts dient reflexologie uitgesteld te worden.
  • Verder dient bij suikerziekte voldoende aandacht geschonken te worden aan de bloedsuikerspiegel tijdens de behandeling. Dit gebeurt in samenspraak met de cliënt.
  • Ernstige huidaandoeningen op de voeten kunnen een contra-indicatie zijn, maar dan biedt handreflexologie de oplossing.
  • Bij ernstige ziektes als kanker en hartaandoeningen wordt reflexologie in eerste instantie toegepast ter ontspanning van het lichaam.

Heb ik een verwijzing van de huisarts of specialist nodig?
Nee, die heeft u niet nodig.

Moet mijn huisarts het weten
BeVo stelt het op prijs als u uw huisarts op de hoogte brengt van uw bezoek aan een reflexologist.

Krijg ik het vergoed van het ziekenfonds?
In België wordt reflexologie momenteel enkel vergoed door het onafhankelijk ziekenfonds.