shopping business money pay

Electronisch betalen verplicht vanaf 1/7/2022

Vanaf 1 juli 2022 zijn alle Belgische ondernemingen (in de zin van boek VI van het Wetboek van economisch recht) verplicht om hun particuliere klanten (consumenten) minstens 1 elektronisch betaalmiddel aan te bieden als alternatief voor cash betalingen.

Onder “onderneming” wordt verstaan: alle natuurlijke personen of rechtspersonen die duurzaam een economisch doel nastreven, met inbegrip van hun verenigingen (art. 1.8, 39° van het Wetboek van economisch recht). Dit wil zeggen: ook reflexologen!

Deze verplichting is opgenomen in het fraudebestrijdingsplan van Minister van Financiën Van Peteghem. De verplichting heeft een dubbel doel: het bestrijden van de zwarte economie, en het verruimen van elektronische betalingen.

De verplichting zegt dat je als ondernemer minstens één andere betaalmogelijkheid dan cash geld moet aanbieden aan de klant. Als je als ondernemer overschrijvingen aanvaardt, zal je ook voldaan hebben aan de verplichting.

Let wel op: een aantal betaalmiddelen worden niet als geldig alternatief aanvaard. Zo zal het aanvaarden van maaltijd-, eco-, cadeau-, of andere cheques niet volstaan. Ook betalingen in cryptomunten of virtuele munten (bitcoin, …), of betalingen via een geschenkbon volstaan niet.

De verplichting houdt ook niet in dat elke klant steeds elektronisch moet kunnen betalen. Je bent dus niet verplicht om te gaan investeren in verschillende elektronische betaalmiddelen om zeker te zijn dat elke klant elektronisch kan betalen. Bied jij payconiq aan en heeft je cliënt deze app niet op zijn smartphone staan, dan voldoe je toch aan de verplichting. Ook al zal je cliënt mogelijks cash betalen in dit geval.

meer info: https://economie.fgov.be/nl/themas/verkoop/prijsbeleid/betalingen/voordelen-van-elektronische

shopping business money pay
Photo by Pixabay on Pexels.com