Blijf alert en meld misleiding!
Vrijdag 29 november is het weer Black Friday, de grote jaarlijkse koopjesactie. Maar let op: niet alles wat lijkt op een koopje, is er ook echt een. Sommige aanbiedingen zijn misleidend en zorgen voor onnodige aankopen én frustratie achteraf. De afgelopen jaren ontving de Economische Inspectie van de FOD Economie al 1.360 meldingen over misleidende promoties. Ze stelden 811 overtredingen vast die leidden tot 398 waarschuwingen en 346 processen-verbaal.
Elk jaar lokken winkels en webshops ons in november en vooral op Black Friday met indrukwekkende kortingen. Maar veel van die kortingen zijn misleidend en brengen niet alleen consumenten schade toe, maar ook eerlijke handelaars.
Merkte je misleidende promoties op? Meld die dan meteen via ConsumerConnect. Beschrijf de situatie duidelijk en voeg bewijs toe, zoals screenshots of foto’s van de prijs en kortingsvoorwaarden. Dat geeft de Economische Inspectie een duidelijk beeld van de situatie en versnelt hun onderzoek. Door een melding in te dienen draag je bij aan:
- de bescherming van andere consumenten
- snellere actie: je melding helpt de Economische Inspectie een overzicht te krijgen van de problemen en sneller in te grijpen.
- eerlijke concurrentie: winkels die de regels volgen, krijgen een eerlijke kans.
De Economische Inspectie bekijkt alle meldingen en onderzoekt ze als dat nodig is. Zie hieronder de statistieken van de voorbije jaren.
Correcte promoties en kortingen: de regels in een notendop
Alle soorten promoties moeten sowieso duidelijk, eerlijk en niet misleidend zijn. Sinds mei 2022 gelden er strengere regels voor het aankondigen van kortingen. Een korting moet worden berekend op de referentieprijs. Dat is de laagste prijs van de afgelopen 30 dagen en die moet ook duidelijk aangeduid staan.
Opgelet: voor promoties zoals “1+1 gratis” of aanbiedingen met voorwaarden zoals “2e voor de helft van de prijs” geldt die regel niet.
Zo herken je misleidende promoties
Let vooral op deze trucs:
- Valse kortingen: de “oude” prijs wordt kunstmatig verhoogd, zodat de korting indrukwekkender lijkt.
- Onechte vergelijkingen: de prijs wordt vergeleken met een catalogus- of adviesprijs die onrealistisch is. De prijs lijkt daardoor voordeliger dan het geval is.
- Vage of onjuiste voorwaarden: Bijvoorbeeld “tot 50 % korting”, terwijl dat slechts op enkele producten geldt of het gebruik van verwarrende termen zoals “flash sale” zonder een duidelijke timing.
- Producten die “altijd” korting hebben: promoties volgen elkaar zo snel op (herfstaanbiedingen, Black Friday-sales, sinterklaaskortingen, winterpromoties), dat er geen echte korting meer overblijft.
- Druk om snel te beslissen: aftelklokken of zinnen als “op = op”, “beperkte voorraad, wees er snel bij”, “laatste kans”, terwijl de voorraad niet echt beperkt is en de promotie gewoon blijft doorlopen.
5 tips om jezelf te beschermen
- Lijkt de aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is die het vaak ook.
- Zoek oude prijzen op: bekijk of de “oude” prijs realistisch is.
- Vergelijk met andere winkels: is dit echt de beste deal? Wat is de prijs bij de concurrenten?
- Lees de kleine lettertjes: controleer of er beperkingen of voorwaarden aan de korting verbonden zijn.
- Volg prijzen vooraf: heb je een product op het oog, houd dan de prijs enkele weken op voorhand al in de gaten.
Bron: https://economie.fgov.be/